Het nut van sporten

Het nut van sporten
Op het moment dat er gesproken wordt over het nut van sporten, gaat het vaak direct om het afvallen, of diƫten. Dat is bijzonder ergerlijk, want het nut van sporten is vooral te vinden bij de jeugd en die zijn niet op zoek naar manieren om af te vallen. Zij zoeken manieren om lekker in beweging te kunnen komen, zij willen zich ontwikkelen en tegelijkertijd is het een goede manier om veel andere jongeren te ontmoeten. We merken dan ook steeds vaker dat er jongeren zijn die pas op een leeftijd van 10-15 jaar zich aanmelden bij de club.
Dat is geen enkel probleem. Uiteraard is het niet makkelijk om deze jongens direct te plaatsen, maar in de meeste gevallen kunnen ze gewoon direct meedoen met de trainingen, waardoor zij binnen korte tijd op het gewenste niveau zitten. De trainers houden overigens goed in de gaten wie wanneer op de bank zit en blijft zitten. We proberen altijd om alle jongens te laten spelen, zij het als wisselspeler, zij het als basisspeler.

Op het veld

Het is niet altijd mogelijk om iedereen mee te laten spelen in grote wedstrijden. Daarom organiseren we met regelmaat toernooien en wedstrijden binnen de vereniging. Op die momenten komen alle jongens en meisjes aan spelen toe. We zorgen ervoor dat de teams zo opgebouwd zijn dat bestaande teams uit elkaar gehaald worden en bankspelers met basisspelers in een team komen te zitten. Dat maakt het voor alle spelers interessant, maar het zorgt er ook voor dat wij veel beter kunnen zien hoe het niveau van bepaalde spelers ontwikkeld is. Soms komen we er bijvoorbeeld achter dat we iemand veel te laag ingedeeld hebben.

Teams uit elkaar halen?

Het uit elkaar halen van de teams gebeurt alleen bij onderlinge wedstrijden binnen de club. Op die manier komen de spelers in een team te zitten met mensen die ze niet kennen, worden er nieuwe contacten gelegd en zo is er ook geen kans dat er direct al een favoriet elftal is op het moment dat het toernooi begint.
Bij de wedstrijden in de competitie proberen we de teams zoveel mogelijk bijeen te houden. Wanneer een speler zich sneller ontwikkelt dan de rest van het team, kan deze het team meetrekken naar een hoger niveau. Hebben we het idee dat de ontwikkeling van de speler geremd wordt door het team, dan zullen we met de speler gaan praten om te zien wat deze het liefst heeft. Spelers die ooit uit willen komen voor een groter team zullen vertrekken. De spelers die met hun vrienden in een team willen blijven spelen, zullen in het team blijven uiteraard.
Zelf proberen we alleen op de achtergrond sturing te geven aan de vorming van teams en het behoud van de teams. We proberen dit zoveel mogelijk over te laten aan de spelers zelf, omdat we inzien dat deze spelers het op het veld leuk moeten hebben. Dat vinden we belangrijker dan de ontwikkeling van spelers, die op een stevige tweede plaats komt te staan, maar alleen wanneer de speler dit zelf ook wil. Dat is namelijk wel zo eerlijk.